Kända och okända bollsporter

Bollen är nog det mest självklara redskapet när man talar om sport. Det faktum att bollar finns i en mängd olika storlekar och utformanden har gjort att en mängd olika bollsporter har uppkommit.

Fotboll är inte bara den mest kända bollsporten, utan även en av de största sporterna överlag i hela världen. Folk älskar inte bara att själva spela fotboll, utan även att titta på den. Detta gäller oavsett om det är de främsta klubblagen eller den lokala klubben som gör upp, eller om det är vuxna kontra knattar som spelar. Alla har nog någon gång sett en match och har ett hum om reglerna. Med tio utespelare och en målvakt ska lagen göra så många mål som möjligt under de 90 minuter som en match pågår, uppdelat på två halvlekar.

Här hemma i Sverige är det Allsvenskan som är den högsta ligan på både herr- och damsidan. Här möts de främsta lagen varje år i tuffa kamper, där den slutliga ligaledaren kröns till ny mästare. Dessutom kan de bästa lagen avancera till internationellt spel i Champions League eller Europa League. Även på landslagsnivå har fotbollen ett starkt fäste, där man gör upp i både Europeiska mästerskapet, samt världsmästerskapet med fyra års mellanrum.

Handboll kan man på namnet höra spelas genom att man kastar bollen med händerna till sina motspelare och in i mål. Sporten spelas inomhus med sex utespelare och en målvakt i varje lag. Planen är betydligt mindre än den som används i fotboll och här handlar det hela tiden om att hinna med i de snabba växlingarna mellan försvar och anfall, både för spelaren och åskådaren. Målen brukar kunna bli väldigt många till antalet under en match, som pågår i 60 minuter med ett avbrott i mitten.

Även i handboll finns det nationella och internationella ligor där klubbarna gör upp mot varandra under säsongerna. På mästerskapssidan spelas också EM och VM, men mer frekvent än för fotbollen. På udda årtal möts lagen i världsmästerskapet både på herr- och damsidan och varje jämnt årtal utspelar sig de Europeiska mästerskapen. Herrarnas turneringar spelas oftast i början av året, samtidigt som damernas avgörs under november eller december.